Μαιευτική

Εξατομικευμένη μαιευτική παρακολούθηση,
με στόχο ένα φυσιολογικό & ασφαλή τοκετό…

Εξειδικεύσεις και ειδικές δεξιότητες στη Μαιευτική

Ο Δρ. Δημήτριος Παπουτσής, μετά τη λήψη της ειδικότητας της Μαιευτικής Γυναικολογίας το 2010 στην Ελλάδα, μετέβη στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου και εργάστηκε έως και πρόσφατα (2011-2018). Η επαγγελματική του εμπειρία στο Ηνωμένο Βασίλειο αφορά σε νοσοκομεία του Λονδίνου (Royal Free Hospital, 2011-2012), και κυρίως στο Νοσοκομείο Shrewsbury and Telford Hospital NHS Trust (2012-2018) στη Βορειοδυτική Αγγλία (West Midlands). Στο Νοσοκομείο Shrewsbury and Telford Hospital NHS Trust τα ποσοστά καισαρικής τομής είναι 17-19%, τα οποία είναι αρκετά κάτω από το μέσο όρο των ΚΤ στην Αγγλία, που είναι περίπου 25%.

Ο λόγος των χαμηλών ποσοστών ΚΤ στο Νοσοκομείο Shrewsbury and Telford Hospital NHS Trust είναι η διαφορετική φιλοσοφία κατά τον τοκετό. Οι στόχοι της φιλοσοφίας αυτής είναι η προαγωγή του φυσιολογικού τοκετού με τις ελάχιστες δυνατές ιατρικές παρεμβάσεις, η ενίσχυση της καλής εμπειρίας τοκετού των γυναικών, και η ενίσχυση του δεσμού μητέρας-νεογνού. Η γυναικο-κεντρική (woman-centered) αυτή προσέγγιση επιτυγχάνεται στο συγκεκριμένο νοσοκομείο με πολλούς τρόπους, οι οποίοι και εφαρμόζονται και σε άλλα νοσοκομεία της Αγγλίας:

fysiologikos toketos

– ο επαγγελματίας υγείας (ιατρός/μαία) έχει την προσδοκία πως μπορεί να επιτευχθεί κολπικός τοκετός, και επομένως δεν υπάρχει βιασύνη. Υπάρχει αναμονή από τον επαγγελματία υγείας και η γυναίκα με το σύντροφό της αφήνεται για όσο χρόνο χρειαστεί, ώστε το σώμα της να είναι έτοιμο να γεννήσει.
– η γυναίκα καθορίζει το πλάνο τοκετού της (birth plan), όπως το έχει φανταστεί και θα το ήθελε.
– η γυναίκα μπορεί και κινείται στη διάρκεια του τοκετού και δεν είναι καθηλωμένη στο κρεβάτι.
– χρησιμοποιούνται εναλλακτικές (φυσικές) μέθοδοι ανακούφισης από τον πόνο του τοκετού, όπως είναι ο τοκετός στο νερό.
– ενθαρρύνεται οι γυναίκες να γεννούν κολπικά μετά από προηγούμενη καισαρική τομή.
– η κολπική εξέταση της γυναίκας γίνεται κάθε 4 ώρες και όχι νωρίτερα.
– η γυναίκα μπορεί να γεννήσει σε όποια θέση τοκετού θέλει και επιθυμεί.

Ο Δρ. Δημήτριος Παπουτσής έχει υιοθετήσει την παραπάνω φιλοσοφία και εφαρμόζει όλες αυτές τις τεχνικές, αλλά και άλλες, στη μαίευση των εγκύων γυναικών που παρακολουθεί, με στόχο το φυσιολογικό και ασφαλή τοκετό.

Ο Δρ. Παπουτσής, μέσα από την ακαδημαϊκή και ερευνητική του ιδιότητα, έχει πραγματοποιήσει μεταδιδακτορική έρευνα πάνω στον τοκετό στο νερό, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, έχει συγγράψει και δημοσιεύσει στη διεθνή βιβλιογραφία αρκετά άρθρα που αφορούν στον τοκετό στο νερό, στις ρήξεις περινέου, στην επίδραση της επισκληριδίου αναλγησίας στον τοκετό, στην επίδραση του φύλου του εμβρύου στον τοκετό κ.ά.

yperixografia

Ο Δρ. Δημήτριος Παπουτσής έχει εκπαιδευθεί στη Μαιευτική και Γυναικολογική Υπερηχογραφία, αμέσως μετά το πέρας της λήψης ειδικότητας στο Τμήμα Υπερήχων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας (2011). Επίσης, έχει διατελέσει διδακτορική διατριβή πάνω στην 3D-υπερηχογραφική απεικόνιση του τραχήλου της μήτρας γυναικών μετά από επέμβαση κωνοειδούς εκτομής σε περιπτώσεις προκαρκινικών αλλοιώσεων από HPV λοίμωξη. Στη διάρκεια του χρόνου ειδίκευσής του στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» στην Αθήνα (2006-2010), εκπαιδεύθηκε στο Τμήμα Υπερήχων Μαιευτικής Γυναικολογίας, το οποίο και αποτελεί κέντρο αναφοράς περιστατικών.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Περιγεννητικής Ιατρικής του Ηνωμένου Βασιλείου (Perinatal Institute for maternal and child health), η παρακολούθηση της ανάπτυξης του εμβρύου στη διάρκεια της κύησης γίνεται με τη χρήση εξατομικευμένων διαγραμμάτων ανάπτυξης (customised growth chart). Εάν υπάρχει απόκλιση ανάμεσα στη μετρούμενη ανάπτυξη του εμβρύου και την αναμενόμενη ανάπτυξη, τότε γίνεται περαιτέρω έλεγχος και αποφασίζεται αν θα γίνει νωρίτερα ο τοκετός.

Στη διάρκεια του τοκετού, με σκοπό η γυναίκα να μπορεί να κινητοποιείται ελεύθερα και να μην είναι ξαπλωμένη διαρκώς στο κρεβάτι, γίνεται χρήση της συνεχούς καρδιοτοκογραφικής παρακολούθησης του εμβρύου με ασύρματες κεφαλές.

Ο Δρ. Δημήτριος Παπουτσής, έχοντας εργαστεί πολλά χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχοντας αποκτήσει εμπειρία πάνω στις παραπάνω δύο μεθόδους, μπορεί και προσφέρει και τις δύο παροχές στις έγκυες γυναίκες.

parakolouthisi embryou
epeigousa iatriki maieytiki

Αποτελεί απαίτηση (requirement), πλέον, του συστήματος υγείας οι επαγγελματίες υγείας να είναι εκπαιδευμένοι πάνω σε θέματα επείγουσας ιατρικής. Ο Δρ. Δημήτριος Παπουτσής, προκειμένου να μπορεί να διασφαλίζει την ασφάλεια των εγκύων γυναικών και των νεογνών τους κατά τον τοκετό, έχει εξειδικευθεί και πιστοποιηθεί πάνω στα ακόλουθα προγράμματα μαιευτικών επειγόντων:
Πρόγραμμα μαιευτικού επείγοντος ALSO (Advanced Life Support in Obstetrics) στην Ελλάδα. Έχει διατελέσει και εκπαιδευτής στο πρόγραμμα ALSO.
Πρόγραμμα μαιευτικού επείγοντος PROMPT (PRactical Obstetric Multi-Professional Training) στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει διατελέσει εκπαιδευτής στο πρόγραμμα PROMPT στο Ηνωμένο Βασίλειο, για σειρά ετών (2015-2018).

Ο Δρ. Δημήτριος Παπουτσής αποτελεί μέλος του Βασιλικού Κολεγίου Επείγουσας Ιατρικής (RCEM).

Επιστημονικά τεκμηριωμένη ιατρική φροντίδα, από το
Μαιευτήρα Γυναικολόγο Δρ. Δημήτριο Παπουτσή…

Επικοινωνία