Υπηρεσίες Μαιευτήρα Γυναικολόγου

Παροχή ολιστικής φροντίδας στην έγκυο γυναίκα
& τη γυναικολογική ασθενή…

Υπηρεσίες στη Μαιευτική:

Η χρήση του νερού στη διάρκεια του τοκετού (waterbirth) αποτελεί μια ιδιαίτερα δημοφιλή μέθοδο τοκετού στη Βόρεια Ευρώπη και μόλις πρόσφατα άρχισε να γίνεται γνωστή και στην Ελλάδα.

Ο τοκετός στο νερό προσφέρει το πλεονέκτημα της ελευθερίας κινήσεων σε όλη τη διάρκεια του τοκετού, οδηγεί την έγκυο γυναίκα σε βαθιά σωματική και ψυχική χαλάρωση, και είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος ανακούφισης από τις ωδίνες του τοκετού. Πρόσφατες μελέτες στη βιβλιογραφία έχουν δείξει πως η χρήση του νερού ελαττώνει την ανάγκη για επισκληρίδιο αναλγησία. Ο τοκετός στο νερό είναι ασφαλής για τη μητέρα και το νεογνό και οδηγεί σε μια καλύτερη εμπειρία φυσιολογικού τοκετού χωρίς ιατρικές παρεμβάσεις.

Η ομάδα του ιατρείου μας, με τη μακρόχρονη εμπειρία που έχει σε τοκετούς στο νερό στο Ηνωμένο Βασίλειο, μπορεί και προσφέρει αυτή την εμπειρία στις επίτοκες γυναίκες.

toketos sto nero
toketos meta apo kaisariki tomi

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα υπάρχει μια δραματική αύξηση στα ποσοστά καισαρικής τομής με αποτέλεσμα σχεδόν 1 στις 2 γυναίκες να γεννάει, πλέον, με καισαρική τομή. Οι γυναίκες αυτές που έχουν ήδη υποβληθεί μια φορά σε καισαρική τομή μπορούν στην επόμενη εγκυμοσύνη να επιλέξουν ανάμεσα στην προγραμματισμένη (εκλεκτική) καισαρική τομή και στον κολπικό τοκετό.

Στη διεθνή βιβλιογραφία ο κολπικός τοκετός μετά από καισαρική τομή είναι γνωστός με τον αγγλικό όρο VBAC (vaginal birth after cesarean section). Η κύρια ανησυχία στον κολπικό τοκετό μετά από καισαρική τομή είναι η πιθανότητα ρήξης της ουλής που έχει δημιουργηθεί πάνω στη μήτρα από την προηγούμενη καισαρική τομή. Εάν συμβεί αυτό, τότε μπορεί να υπάρξουν σοβαρές επιπλοκές κατά τον τοκετό. Όμως, σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες συστάσεις των επιστημονικών φορέων και οργανισμών, η πιθανότητα ρήξης της μήτρας κυμαίνεται μεταξύ 0.2%-0.5%. Αυτό σημαίνει πως 99 στις 100 γυναίκες με προηγούμενη καισαρική τομή δεν θα υποστούν τελικά ρήξη της μήτρας.

Ο κολπικός τοκετός μετά από καισαρική τομή μπορεί να συνδυαστεί με όλες τις τεχνικές επίτευξης ενός όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικού τοκετού, ενώ μπορεί να γίνει ταυτόχρονα και χρήση του νερού σε πισίνα τοκετού ως μέθοδος χαλάρωσης και αναλγησίας. Η ομάδα του ιατρείου μας, με τη μακρόχρονη εμπειρία που έχει σε τοκετούς μετά από καισαρική τομή στο Ηνωμένο Βασίλειο, μπορεί και προσφέρει αυτή την εμπειρία στις επίτοκες γυναίκες, διασφαλίζοντας πάντα την ασφάλεια της μητέρας, αλλά και του νεογνού.

Η μουσικοθεραπεία είναι μία επιστημονικά τεκμηριωμένη επιστήμη, στην οποία η μουσική και οι ήχοι χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου. Η μουσικοθεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει ως στόχο τη μείωση και διαχείριση του άγχους, την επικοινωνία των γονέων με το έμβρυο, τη χαλάρωση, τη βελτίωση της αναπνοής και οξυγόνωσης του εμβρύου.

Στην περίοδο της λοχείας, έχει επίδραση στη ρύθμιση της αναπνοής και των καρδιακών παλμών γονέων-νεογνού, στην ανάπτυξη των αισθητηριακών και γνωστικών δεξιοτήτων του νεογνού, στη βελτίωση της σίτισης και επικοινωνίας με τους γονείς, και στην απομόνωση εξωτερικών ήχων που προκαλούν στρες στο νεογνό. Η μουσικοθεραπεία στη διάρκεια της κύησης και της λοχείας παρέχεται από εξειδικευμένη Μαία, που είναι συνεργάτης του κέντρου μας.

papoutsis mousikotherapeia
eksoterikos metasximatismos isxiakou embryou

Ποσοστό 3-5% των εγκύων γυναικών ή, αλλιώς, 1 στις 20 έγκυες γυναίκες θα έχουν έμβρυο με ισχιακή προβολή στις 36 εβδομάδες κύησης. Στην ισχιακή προβολή το έμβρυο ουσιαστικά προβάλλει με τους γλουτούς/πόδια του και όχι με το κεφάλι μέσα στη λεκάνη της εγκύου. Ο τρόπος τοκετού στην ισχιακή προβολή, δηλαδή εάν μπορεί να γεννήσει η γυναίκα φυσιολογικά ή αν θα πρέπει να γίνει καισαρική τομή, αποτελεί θέμα διχογνωμίας στη βιβλιογραφία, με τη συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών να υποβάλλεται σε καισαρική τομή.

Προκειμένου να αποφευχθεί η καισαρική τομή, μπορεί να πραγματοποιηθεί εξωτερικός μετασχηματισμός του εμβρύου. Αυτό σημαίνει πως στις 37 εβδομάδες της κύησης, ο ιατρός με ήπιους χειρισμούς, με τα χέρια του πάνω στην κοιλιά της εγκύου, ανασηκώνει ήπια το έμβρυο από την πύελο και το περιστρέφει, ώστε να μπει το κεφάλι του εμβρύου πρώτο μέσα στη λεκάνη. Η βιβλιογραφία αναφέρει πως αυτή η απλή μέθοδος μετασχηματισμού του εμβρύου έχει ποσοστό επιτυχίας περίπου 70%, είναι ασφαλής, και μπορεί να επιτρέψει στη γυναίκα να γεννήσει, τελικά, φυσιολογικά.

Η ομάδα των συνεργατών Μαιών του κέντρου μας παρέχει υπηρεσίες ενημέρωσης και υποστήριξης των νέων μητέρων, σε όλη τη διάρκεια του μητρικού θηλασμού των νεογνών τους. Στόχος είναι το όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του αποκλειστικού θηλασμού, καθώς αυτό έχει σημαντικά οφέλη για το βρέφος τους, αλλά και για την ενίσχυση του δεσμού μητέρας-νεογνού.

Η ενημέρωση και υποστήριξη των νέων μητέρων στηρίζεται στην τεκμηριωμένη γνώση (evidence-base), αλλά και στη μεγάλη επαγγελματική εμπειρία των Μαιών του κέντρου μας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Μαίες μας έχουν αναπτύξει ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον για το μητρικό θηλασμό και την επίδραση της διατροφής στη γαλουχία, έχουν δημοσιεύσει άρθρα στην επιστημονική βιβλιογραφία και έχουν διαμορφώσει μέρος της σύγχρονης μαιευτικής πράξης πάνω στο θέμα αυτό.

mitrikos thilasmos
birth trauma

Υπάρχουν καταστάσεις στη διάρκεια της κύησης, του τοκετού και της λοχείας, οι οποίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα τραυματικές για τη γυναίκα αλλά και για το ζευγάρι/οικογένεια. Τέτοιες καταστάσεις είναι η απώλεια της κύησης σε αρχικά στάδια, ο ενδομήτριος ή και ο νεογνικός θάνατος, η τραυματική εμπειρία του τοκετού (επείγουσα καισαρική τομή, εργώδης και δύσκολος τοκετός), το μαιευτικό επείγον στον τοκετό (δυστοκία ώμων), καθώς και προβλήματα στη λοχεία όπως το τραύμα του πυελικού εδάφους (περινεοτομή, αυτόματες ρήξεις). Οι καταστάσεις αυτές, πέρα από τη σωματική καταπόνηση της γυναίκας, μπορεί να οδηγήσουν σε ιδιαίτερη ψυχολογική και συναισθηματική επιβάρυνση σε σημείο τέτοιο, που να διαταράξουν την καθημερινότητα της γυναίκας, καθώς και την ισορροπία μέσα στην οικογένεια.

Το κέντρο μας, και σύμφωνα με την εμπειρία και τη μαιευτική πρακτική στο Ηνωμένο Βασίλειο, προσφέρει συνεδρίες talk-about sessions 4 με 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό και όποτε άλλοτε χρειασθεί. Στις συνεδρίες αυτές συμμετέχει εξειδικευμένος συνεργάτης του κέντρου (Μαία, Ψυχολόγος), ο οποίος και θα προσπαθήσει να δώσει λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν τη γυναίκα και το ζευγάρι στα πλαίσια παροχής ολιστικής φροντίδας.

Η βιβλιογραφία αναφέρει πως το 5%-10% των γυναικών θα υποστεί κάποια αυτόματη ρήξη στους μυς του περινέου τους στη διάρκεια του τοκετού. Πρακτικά, 1 στις 10 γυναίκες θα υποστούν κάποια ρήξη κατά τη γέννηση και το πιθανότερο θα χρειαστούν χειρουργική συρραφή. Επίσης, μπορεί να χρειαστεί να γίνει περινεοτομή κατά τη στιγμή του τοκετού για διάφορους λόγους, που εξατομικεύονται ανάλογα με την περίπτωση.

Στο κέντρο μας ο στόχος μας είναι τα ποσοστά περινεοτομής να είναι χαμηλά και σύμφωνα με τα πρότυπα της Βόρειας Ευρώπης, δηλαδή κοντά στο 10%, και όχι πάνω από 40% που εκτιμάται πως είναι ο μέσος όρος στην Ελλάδα. Αυτό επιτυγχάνεται με διάφορους μαιευτικούς χειρισμούς, όπως είναι η τεχνική υποστήριξης των μυών του περινέου κατά τη γέννηση. Αν τελικά μια γυναίκα υποστεί αυτόματη ρήξη περινέου ή περινεοτομή κατά τον τοκετό, τότε μετά τη χειρουργική συρραφή θα πρέπει να ακολουθείται μια περίοδος ενεργητικής αποκατάστασης του περινέου, ώστε η γυναίκα να επανέλθει στα επίπεδα προ εγκυμοσύνης.

apokatastasi perineou

Η αποκατάσταση αυτή είναι σημαντική διότι μπορεί να δημιουργηθεί ακράτεια -ιδίως σε βαρείες ρήξεις του περινέου παρά τη χειρουργική συρραφή των μυών, πρόπτωση μήτρας, διαταραχή της σεξουαλικής λειτουργίας, και αρνητικές ψυχολογικές επιδράσεις. Η ομάδα του κέντρου μας μπορεί και προσφέρει ένα τέτοιο πρόγραμμα αποκατάστασης και υποστήριξης, συμβάλλοντας στη σωματική, ψυχολογική και σεξουαλική ευεξία των γυναικών.

Υπηρεσίες στη Γυναικολογία:

elegxos hpv

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) προσβάλλει ποσοστό έως και το 95% των σεξουαλικά ενεργών ατόμων, και αυτό γίνεται από πολύ νωρίς, με την έναρξη των σεξουαλικών επαφών. Ο ιός στις γυναίκες προκαλεί προκαρκινικές αλλοιώσεις, καθώς και καρκίνο στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας. Μετά από την αρχική επιμόλυνση της γυναίκας από ένα στέλεχος του ιού HPV μέσω της σεξουαλικής επαφής, μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 2 ετών, υποστρέφει το 90-95% των βλαβών στα κύτταρα. Το υπόλοιπο 5-10% των γυναικών έχει επίμονη λοίμωξη από τον ιό HPV, η οποία οδηγεί πλέον σε υψηλόβαθμες κυτταρικές βλάβες ή σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Όταν μια γυναίκα αναπτύξει υψηλόβαθμη κυτταρική βλάβη στον τράχηλο της μήτρας, η πιθανότητα εξαλλαγής σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι 1% ανά έτος ή 10% σε 10 έτη (δηλαδή 1 στις 10 γυναίκες στα 10 έτη θα εμφανίσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, εάν έχουν υψηλόβαθμη βλάβη η οποία δεν διαγνωσθεί και δεν θεραπευθεί με τοπική θεραπεία). Η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο αν η γυναίκα είναι καπνίστρια.

Στόχος της παρακολούθησης των γυναικών είναι η διάγνωση της λοίμωξης και των κυτταρικών βλαβών όσο γίνεται νωρίτερα, στην παραπάνω φυσική πορεία εξέλιξης της HPV λοίμωξης. Η κυτταρολογική εξέταση Pap-Test και οι νεότερες τεχνικές λήψης κυττάρων ThinPrep συμβάλλουν στην πρώιμη ανίχνευση αυτών των βλαβών. Όταν η κυτταρολογική εξέταση δείξει κάποιο παθολογικό εύρημα, τότε γίνεται κολποσκόπηση όπου γίνεται έλεγχος του τραχήλου της μήτρας με τη βοήθεια ειδικής κάμερας και υπό μεγέθυνση και λαμβάνονται βιοψίες. Εφόσον χρειαστεί, τότε γίνεται κωνοειδής εκτομή της περιοχής βλάβης του τραχήλου της μήτρας, για να αφαιρεθεί η υψηλόβαθμη προκαρκινική αλλοίωση.

Ο Δρ Δημήτριος Παπουτσής είναι πιστοποιημένος κολποσκόπος από τη Βρετανική Εταιρεία Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου και από την Ελληνική Εταιρεία Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου. Διαθέτει πολυετή επαγγελματική εμπειρία στο Ηνωμένο Βασίλειο πάνω στον έλεγχο και τη διάγνωση-θεραπεία των κυτταρικών αλλοιώσεων που συνδέονται με την HPV λοίμωξη.

Είναι πολλές οι παθήσεις που προσβάλλουν το αιδοίο και τον κόλπο των γυναικών. Γυναίκες όλων των ηλικιών πάσχουν σε κάποια χρονική στιγμή της ζωής τους από λοιμώξεις, ενώ οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να εκδηλώσουν προκαρκινικές καταστάσεις ή και κακοήθεια.

Υπάρχουν επίμονες καταστάσεις οι οποίες ταλαιπωρούν τις γυναίκες νεαρότερης ηλικίας, όπως η αιδοιοδυνία (πόνος στο αιδοίο, πάσχουν 1 στις 12 γυναίκες), η δυσπαρευνία (πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, πάσχουν 1 στις 20 γυναίκες) και η υποτροπιάζουσα μυκητίαση (πάσχουν 1 στις 12 γυναίκες). Στις γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών παρατηρούνται καταστάσεις με επίμονα συμπτώματα, όπως προκαρκινική αλλοίωση αιδοίου-VIN (επίμονος κνησμός), σκληρωτικός λειχήνας (επίμονος νυκτερινός κνησμός), και ατροφική αιδοιο-κολπίτιδα (τσούξιμο, κάψιμο, διαταραχή σεξουαλικής λειτουργίας).

pathiseis aidoiou kolpou

Ο Δρ Δημήτριος Παπουτσής έχει λάβει εξειδίκευση σχετικά με τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων αιδοίου-κόλπου από το Πανεπιστήμιο του Michigan στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, καθώς και από το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων. Είναι μέλος της Βρετανικής Εταιρείας Παθήσεων Αιδοίου Κόλπου (BSSVD) και της Διεθνούς Εταιρείας Παθήσεων Αιδοίου Κόλπου (ISSVD).

psyxoseksoualikes diataraxes

Οι σχέσεις σε πολλά ζευγάρια δοκιμάζονται, συχνά, λόγω διαταραχών και παθήσεων που προσβάλλουν το σώμα και των δύο συντρόφων. Η γυναίκα μπορεί να βιώνει έντονο πόνο ή αίσθημα καύσου με το άγγιγμα του δέρματός της στην περιοχή του αιδοίου (αιδοιοδυνία) και μπορεί να νιώθει έντονο πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή (δυσπαρευνία).

Μερικές φορές η σεξουαλική επαφή είναι αδύνατη προς απογοήτευση και των δύο συντρόφων, λόγω έντονου σπασμού των μυών του περινέου της γυναίκας. Επίσης, μετά τον κολπικό τοκετό μπορεί να υπάρχει κολπική ξηρότητα ή υπερευαισθησία του κόλπου κατά την επαφή. Αυτές και άλλες καταστάσεις θα πρέπει να αναγνωριστούν μαζί με τα υποκείμενα αίτια που οδήγησαν σε αυτό. Αφού αναγνωριστούν τα σωματικά αίτια, τότε θα πρέπει να γίνει προσπάθεια να «σπάσει» ο φαύλος κύκλος που έχει δημιουργηθεί και αφορά στην κακή ψυχολογία των δύο συντρόφων.

Η ομάδα του κέντρου μας με τη συμμετοχή του Δρ Παπουτσή, που έχει εξειδικευθεί πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο, μαζί με τη βοήθεια ειδικού ψυχολόγου (psychosexual counsellor), μπορεί και προσφέρει σειρά συνεδριών υποστήριξης και επαναφοράς του ζεύγους μέσα στα πλαίσια παροχής ολιστικής φροντίδας.

Η υπερηχογραφία αποτελεί, πλέον, αναπόσπαστο κομμάτι της εξέτασης της γυναίκας. Στη μη-έγκυο γυναίκα μπορεί και προσφέρει σημαντικές πληροφορίες όσον αφορά στην ανατομία της μήτρας και των ωοθηκών και συμβάλλει, έτσι, στη διερεύνηση της αιτίας τυχόν κολπικής αμιορραγίας, διαταραχών περιόδου, καθώς και πόνου χαμηλά στην πύελο.

Στην έγκυο γυναίκα, η υπερηχογραφία χρησιμοποιείται στα πλαίσια του προγεννητικού ελέγχου στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο της κύησης (αυχενική διαφάνεια, β-επιπέδου), καθώς και ελέγχου της φυσιολογικής ανάπτυξης του εμβρύου στο τρίτο τρίμηνο της κύησης. Η χρησιμότητά της και οι πολλές εφαρμογές της καθιστούν την υπερηχογραφική εξέταση σημαντικό εργαλείο στην καθημερινή κλινική πράξη στο ιατρείο μας.

yperixografia
laparoskopish

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική έχει πλέον υποκαταστήσει τη μεγάλη πλειοψηφία των χειρουργικών επεμβάσεων για καλοήθη αίτια (ινομυώματα, κύστεις), που μέχρι πρόσφατα γίνονταν με ανοικτή τομή στην κοιλία της ασθενούς. Οι ασθενείς μας μπορούν και βιώνουν τα πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής χειορυργικής, τα οποία αφορούν σε ολιγοήμερη παραμονή στο νοσοκομείο, καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα στο δέρμα της κοιλίας, και γρήγορη επιστροφή στις συνήθεις δραστηριότητες.

Παρά τις εξελίξεις στον τομέα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να γίνει ανοικτή επέμβαση κοιλίας, ανάλογα με την ένδειξη και την ασθενή. Σε αυτή την περίπτωση, η ασθενής λαμβάνει την κατάλληλη εξατομικευμένη συμβουλευτική και στα πλαίσια του προεγχειρητικού ελέγχου εξετάζεται από ομάδα ειδικών (καρδιολόγων, αναισθησιολόγων), προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλειά της. Μετά την επέμβαση η ασθενής παρακολουθείται, ώστε να ανανήψει και να αποκατασταθεί στα προ της επέμβασης επίπεδα. Επίσης, προτεραιότητά μας αποτελεί όχι μόνο η ασφάλεια της γυναίκας, αλλά και το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα στο δέρμα της.

gynaikologiki xeirourgiki
antisyllhpsh - oikogenoiakos programmatismos

Το ιατρείο μας μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του ζευγαριού και της σύγχρονης γυναίκας σε οικογενειακό προγραμματισμό και αντισύλληψη. Σύμφωνα πάντα με την τεκμηριωμένη γνώση (evidence-base) που αναφέρεται στη βιβλιογραφία, υπάρχουν αρκετές μέθοδοι αντισύλληψης, όπου η κάθε μια έχει τις δικές της ενδείξεις και αφορά σε γυναίκες με συγκεκριμένα κριτήρια και χαρακτηριστικά. Μετά από τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού και κλινικής εξέτασης, στο ιατρείο μας γίνεται εξατομικευμένη συμβουλευτική της κάθε γυναίκας και επιλέγεται η ασφαλέστερη και πιο αποτελεσματική μέθοδος αντισύλληψης για την ίδια.

Επιστημονικά τεκμηριωμένη ιατρική φροντίδα, από το
Μαιευτήρα Γυναικολόγο Δρ. Δημήτριο Παπουτσή…

Επικοινωνία